Powiększ tekst

"Nowe horyzonty" Prezydenta Wrocławia dr Rafała Dutkiewicza - zaproszenie do udziału w spotkaniu

14.12.2006
Poznań
Wstęp wolny
Opis

W czwartek 14 XII w Poznaniu gościć będzie Prezydent Wrocławie, dr Rafał Dutkiewicz. W stolicy Wielkopolski spotka się z czytelnikami swojej książki - Nowe horyzonty.

Rafał Dutkiewicz (ur. 1959). Studiował matematykę na Wydziale Podstawowych Problemów Techniki Politechniki Wrocławskiej. Pod koniec studiów zaangażował się w działalność opozycyjną. Po wprowadzeniu stanu wojennego współpracował z podziemną Solidarnością. W 1989 r. był sekretarzem, a następnie przewodniczącym Wrocławskiego Komitetu Obywatelskiego.

Doktoryzował się z logiki na Wydziale Filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Przez 10 lat był nauczycielem akademickim, od 1992 roku prowadził własną firmę, zajmującą się rynkiem pracy i doradztwem w zakresie zarządzania, współtworzył wrocławskie Radio Eska we Wrocławiu.

W 2002 r. został wybrany Prezydentem Miasta Wrocławia. Jest członkiem Rady Unii Metropolii Polskich i przedstawiciel UMP w Komitecie Regionów UE.

W wyborach samorządowych w 2006 roku wystartował jako kandydat niezależny, ubiegając się o reelekcję. Wygrał w pierwszej turze zdobywając 84,53% głosów mieszkańców Wrocławia.

Książkę "Nowe Horyzonty" opublikowało wydawnictwo Rosner i wspólnicy.

Program pobytu:

• 16:00 Spotkanie zorganizowane przez Pracownie Badań nad Tradycję Europejską UAM, Collegium Maius, ul. Fredry 10, sala 220.
  • 18:00 Spotkanie z czytelnikami w księgarni Bookarest (Stary Browar, Dziedziniec Sztuki). Spotkanie poprowadzi o. Maciej Zięba.
  • 19:30 Promocja książki w Duszpasterstwie Akademickim Ojców Dominikanów, al. Niepodległości 20.

Autor o swojej książce:
To jest książka o tym, że Polska może być wspaniałym krajem.
To jest książka o tym, że Wrocław będzie wspaniałym miastem. Wszystko, o czym jako Polak i wrocławianin marzę od trzydziestu lat, jest na wyciągnięcie ręki.

Nie dziś, nie jutro, ale pojutrze. Ale moje pojutrze to jutro moich dzieci.
Starałem się napisać książkę wolną od ideologii i odniesień politycznych. Polityka nie zajmuje się przyszłością, lecz sięganiem po horyzont. Na tym horyzoncie są jednak tylko dwa punkty orientacyjne: bliższym są wieczorne, telewizyjne wiadomości, dalszym kolejne wybory.

Nie interesują mnie takie horyzonty. Pożyczyłem od Romana Gutka, znawcy i popularyzatora kina, określenie NOWE HORYZONTY. Opowiem, na tyle zajmująco, na ile potrafię, o tym, co mnie umacnia w codziennej pracy. O tym mianowicie, że są możliwe NOWE polskie HORYZONTY.

Drukuj tekst
Pokaż kod QR