Do stołu podano
ISBN: ISSN 0137-3552
Liczba stron: 276 s.
Data publikacji: "Kronika Miasta Poznania" 2003, nr 4
"Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". - Co i jak jadali Poznańczycy? Tematykę tę przybliża tom "Kroniki Miasta Poznania" zatytułowany "Do stołu podano". Składa się on z "rozpraw o charakterze przekrojowym, sięgających najpierw czasów najodleglejszych, aby - krocząc przez wieki - zbliżyć się ku współczesności. I tak dowiadujemy się, co jadali nasi przodkowie i jakim zmianom podlegało ich menu, czym i na czym jadali, bo przyjrzymy się zastawie stołowej, tej wykwintnej, ale i tej codziennej. Rozprawy monograficzne pozwolą nam poszerzyć wiedzę o tym, co spożywano w kasynie oficerskim, a co składało się na proste żołnierskie jadło i jakie potrawy w XIX wieku serwowali rodzinie i gościom Celestyna i Tytus Działyńscy w swym poznańskim pałacu" - czytamy w słowie od redakcji. Tom zawiera również przepisy kulinarne - tak z czasów dawniejszych, jak i współczesnych. Można wypróbować... Smacznego!