Bioodpady można zamienić w kompost nawet na balkonie

Mieszkańcy domów i właściciele ogrodów działkowych mają prościej. W wydzielonym, nieco zacienionym miejscu, budują kompostownik i tam składują odpadki organiczne. Ale co mają zrobić mieszkańcy bloków i kamienic, którzy także chcieliby mieć własny kompost? Jest to możliwe i w pełni legalne. Rozwiązaniem są domowe kompostowniki.

Bioodpady - grafika artykułu
Nowoczesne kompostowniki mogą być praktycznym rozwiązaniem dla włąścicieli mieszkań

Niewielkie pojemniki do przetwarzania bioodpadów przestały być ekstrawagancką nowinką, pojawiającą się na balkonach najbardziej zagorzałych miłośników życia w zgodzie z naturą, gotowych żywić się korzonkami traw i promieniami słońca. Nowoczesne kompostowniki mogą być praktycznym rozwiązaniem, bo część z powstających w domu odpadów przetworzymy samodzielnie. Będą na pewno źródłem bardzo cennego nawozu, ponieważ powstały w wyniku fermentacji materiał jest bardzo bogaty w mikroelementy i składniki niezbędne do prawidłowej wegetacji roślin. Krótko mówiąc, kompost można wykorzystać do uprawy balkonowych i domowych roślin, co zaowocuje dużo lepszymi efektami, niż sadzenie czy wysiewanie w ziemi kupowanej w sklepach ogrodniczych.

Wreszcie taki domowy kompostownik może być potraktowany jak ozdoba balkonu czy tarasu, ponieważ dostępnych jest wiele naprawdę ładnie zaprojektowanych modeli.

Ale czy to jest legalne i czy nie będzie śmierdziało? Odpowiedź brzmi TAK! oraz NIE! Tak, postawienie kompostownika nie narusza żadnych przepisów (oczywiście działania te nie mogą być uciążliwe dla sąsiadów, a instalacja w żadnej mierze nie może ingerować w konstrukcję budynku). W sprawie nieprzyjemnych zapachów odpowiedź brzmi - nie. Prawidłowo przebiegający proces kompostowania nie będzie uciążliwy dla otoczenia. Zapewnienie bioodpadom odpowiedniego poziomu napowietrzenia, nasłonecznienia i wilgotności spowoduje, że organiczne resztki nie będą gniły, a właśnie kompostowały. Dla osiągnięcia lepszego efektu tego procesu (a także lepszej jakości kompostu) można zastosować dżdżownice kalifornijskie (do kupienia także przez internet).

Warto pamiętać o kilku zasadach. Kompost tworzy się na bieżąco dosypując z góry nowe odpadki. Do kompostowania nadają się wyłącznie resztki żywności pochodzenia roślinnego - obierki, łodygi, niejadalne nacie, nienadające się już do jedzenia warzywa i owoce, resztki pieczywa, grzyby, fusy po kawie i herbacie (UWAGA! bez torebek i papierowych filtrów - te mogą zawierać włókna z tworzyw sztucznych). Od tej "roślinnej reguły" wyjątkiem są skorupki po jajkach. Te doskonale się rozkładają i bardzo wzbogacają skład chemiczny kompostu. Odpadki należy układać warstwowo i zadbać o ich rozdrobnienie. To skraca proces kompostowania. Wysoka wilgotność i wyższa temperatura powietrza, to idealne warunki dla bakterii tlenowych odpowiedzialnych za cały proces.

Jeśli temperatura kompostu zacznie rosnąć, będzie to jasny sygnał, że bakterie wzięły się ostro do roboty. Co jakiś czas nasz materiał należy przerzucić, czyli wymieszać. Najczęściej odbywa się to raz na tydzień.

Kompost będzie gotowy, gdy jego kolor osiągnie barwę czarną lub ciemnobrązową. W konsystencji nawóz powinien być pulchny i zapachem przypominać świeżą ziemię, a co najważniejsze - jego temperatura powinna być zbliżona do otoczenia.

Warto wiedzieć
Właściciele nieruchomości jednorodzinnych, którzy kompostują bioodpady w przydomowym kompostowniku, mają o 2 zł obniżoną obowiązującą ich opłatę za gospodarowanie odpadami. Posiadanie kompostownika należy zgłosić składając deklarację o wysokości opłaty za odbiór odpadów komunalnych.

Bioodpady tylko luzem!
Tym, którzy nie mają własnego ogrodu, albo wystarczającej przestrzeni, by stworzyć kompostownik, przypominamy, że do brązowego pojemnika odpady wrzucamy luzem. Foliowe worki bardzo trudno oddzielić od odpadów bio. W efekcie powstający z nich kompost znacząco traci na jakości.

Wrzucamy do brązowego kontenera na BIO:

  • odpadki warzywne i owocowe (w tym obierki itp.)
  • rozdrobnione gałęzie drzew i krzewów
  • skoszoną trawę, liście, kwiaty cięte i doniczkowe (bez ziemi)
  • trociny i korę drzew, zrębki
  • niezaimpregnowane drewno
  • resztki jedzenia (z wyjątkiem mięsa i wędlin)
  • pieczywo
  • grzyby
  • fusy po kawie i herbacie (UWAGA! bez torebek)
  • skorupki jaj

Nie wrzucamy do brązowego kontenera na BIO:

  • bioodpadów w workach z tworzyw sztucznych ani papierowych
  • mięsa i kości, ości
  • odchodów zwierząt
  • martwych zwierząt
  • ziemi, kamieni
  • popiołu
  • drewna impregnowanego
  • trocin z płyt wiórowych, sklejek
  • płyt wiórowych i pilśniowych MDF
  • innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych)