Przepis na weekend - cynamonki z kardamonem
Składniki (8 sztuk):
- 30 g drożdży
- 200 ml mleka
- ok. 3 szklanek mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kardamonu
Do posypania:
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Do posmarowania:
- 1 jajko
Przygotowujemy zaczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, zalewamy odrobiną ciepłego mleka i dokładnie rozpuszczamy. Dodajemy 2 łyżki mąki i całość mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany (można dolać odrobinę mleka lub mąki). Przykrywamy miskę i zostawiamy zaczyn na ok. 20 min, aż wyraźnie zwiększy objętość.
Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pozostałe mleko (nie gotujemy), pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól, cukier i kardamon. Dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto (można za pomocą robota kuchennego). Po chwili dodajemy rozpuszczone masło z mlekiem i dalej wyrabiamy (ok. 10 min), aż uzyskamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż potroi objętość.
Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na stolnicę i zagniatamy je przez chwilę. Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Prostokąt składamy na pół.
Powstały prostokąt kroimy na 8 pasków. Każdy pasek rolujemy dookoła własnej osi i zwijamy w ślimaczki. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 - 200 st. C. Pieczemy cynamonki ok. 20 minut, aż staną się złote.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl
AL