Świąteczne warsztaty na Śródce
Przez cały grudzień Slow Food organizuje bezpłatne warsztaty świąteczne, które odbywają się w restauracji Hyćka i są przewidziane dla mieszkańców dzielnic: Ostrów Tumski, Śródka, Komandoria i Zawady.
Spotkania są organizowane, aby wspólnie celebrować świąteczne tradycje, promować ideę slow food - świadomego podejścia do jedzenia i ekologii - oraz budować więzi międzypokoleniowe.
Herbaty zimowe - smaki świąt
21 grudnia odbędzie się spotkanie poświęcone komponowaniu zimowych herbat, które wprowadzą uczestników w świąteczny nastrój. Podczas warsztatów będzie okazja stworzyć własne mieszanki herbaciane z aromatycznymi przyprawami i ziołami, takimi jak cynamon, kardamon, goździki czy imbir.
W trakcie zajęć opowiedziane zostaną także tradycje związane z kompotem wigilijnym. Uczestnicy nie tylko nauczą się komponować herbaty, ale również będą mogli zapakować swoje mieszanki jako świąteczne prezenty.
Świąteczne opowieści i zwyczaje przy tradycyjnym stole
22 grudnia odbędzie się międzypokoleniowe spotkanie, podczas którego uczestnicy wspólnie przygotują sałatkę jarzynową - klasyczną potrawę wigilijną. Warsztaty będą okazją do wymiany rodzinnych tradycji kulinarnych oraz poznania regionalnych zwyczajów związanych z przygotowaniami świątecznymi.
Seniorzy podzielą się swoimi wspomnieniami i opowieściami o tradycjach, a całość umili degustacja barszczu oraz przyjazna, świąteczna atmosfera.
Szczegóły organizacyjne
Warsztaty odbędą się w restauracji Hyćka na Śródce, 21 i 22 grudnia w godzinach 9:00-11:00. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, jednak liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują zapisy. Zgłoszenia można dokonać przez profil Slow Food Wielkopolska na Facebooku, bezpośrednio na stronie organizatora lub stacjonarnie w restauracji Hyćka (rynek Śródecki 17).
Wydarzenie jest organizowane dzięki wsparciu z budżetu Miasta Poznania.
HO