Świąteczne warsztaty na Śródce

W ostatni weekend przed Bożym Narodzeniem Slow Food Wielkopolska zaprasza na warsztaty o herbatach zimowych. Podczas spotkania nie zabraknie też opowieści o świątecznych tradycjach.

Obraz przedstawia zbliżenie na liście herbaty luzem i zaparzacz do herbaty. Zaparzacz jest otwarty, z częścią liści herbaty wewnątrz i innymi rozrzuconymi wokół na ciemnej powierzchni. Zaparzacz wydaje się być wykonany z metalowej siatki i ma przyczepiony łańcuszek. Liście herbaty są ciemne, co sugeruje, że mogą to być liście czarnej herbaty lub podobnej odmiany. - grafika artykułu
Przez cały grudzień Slow Food organizuje bezpłatne warsztaty świąteczne

Przez cały grudzień Slow Food organizuje bezpłatne warsztaty świąteczne, które odbywają się w restauracji Hyćka i są przewidziane dla mieszkańców dzielnic: Ostrów Tumski, Śródka, Komandoria i Zawady.

Spotkania są organizowane, aby wspólnie celebrować świąteczne tradycje, promować ideę slow food - świadomego podejścia do jedzenia i ekologii - oraz budować więzi międzypokoleniowe.

Herbaty zimowe - smaki świąt

21 grudnia odbędzie się spotkanie poświęcone komponowaniu zimowych herbat, które wprowadzą uczestników w świąteczny nastrój. Podczas warsztatów będzie okazja stworzyć własne mieszanki herbaciane z aromatycznymi przyprawami i ziołami, takimi jak cynamon, kardamon, goździki czy imbir.

W trakcie zajęć opowiedziane zostaną także tradycje związane z kompotem wigilijnym. Uczestnicy nie tylko nauczą się komponować herbaty, ale również będą mogli zapakować swoje mieszanki jako świąteczne prezenty.

Świąteczne opowieści i zwyczaje przy tradycyjnym stole

22 grudnia odbędzie się międzypokoleniowe spotkanie, podczas którego uczestnicy wspólnie przygotują sałatkę jarzynową - klasyczną potrawę wigilijną. Warsztaty będą okazją do wymiany rodzinnych tradycji kulinarnych oraz poznania regionalnych zwyczajów związanych z przygotowaniami świątecznymi.

Seniorzy podzielą się swoimi wspomnieniami i opowieściami o tradycjach, a całość umili degustacja barszczu oraz przyjazna, świąteczna atmosfera.

Szczegóły organizacyjne

Warsztaty odbędą się w restauracji Hyćka na Śródce, 21 i 22 grudnia w godzinach 9:00-11:00. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, jednak liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują zapisy. Zgłoszenia można dokonać przez profil Slow Food Wielkopolska na Facebooku, bezpośrednio na stronie organizatora lub stacjonarnie w restauracji Hyćka (rynek Śródecki 17).

Wydarzenie jest organizowane dzięki wsparciu z budżetu Miasta Poznania.

HO