Za nami XII edycja projektu edukacyjnego KUCHNIA STAROPOLSKA

W Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. Janusza Korczaka przy ul. Żniwnej w Poznaniu odbył się finał XII edycji projektu "Kuchnia Staropolska", którego tegorocznym tematem była "Nauka zawodu oczami pracodawców".

Na zdjęciu laureaci wraz z zaproszonymi gośćmi - grafika artykułu
Za nami XII edycja projektu edukacyjnego KUCHNIA STAROPOLSKA

Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele  Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania, Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu oraz przedstawiciele zakładów pracy. W ramach wydarzenia omawiano zagadnienia związane z praktyczną nauką zawodu, w tym identyfikację problemów pojawiających się podczas jej realizacji oraz potrzebę wdrożenia odpowiednich działań.

Podczas tegorocznej edycji projektu edukacyjnego "Kuchnia Staropolska" goście mieli okazję zdegustować i ocenić:

- Przystawkę, na którą składały się: łosoś marynowany na blinach z sosem chrzanowym, warzywa julienne w liściu sushi, zielona oliwa oraz grzyby leśne,

- Danie główne, w skład którego wchodziły: pieczony dzik (było to jedyne danie pozakonkursowe sponsorowane przez Pana Romana Markowskiego), ziemniaki pieczone, mus z borowików, czerwona kapusta na galaretkach z czarnej porzeczki i rokitnika oraz korzenny sos wiśniowy,

- Deser - pistacjowa finansjerka z żelką malinową, otoczona kremem z białej czekolady.

Po degustacji zaproszeni goście dokonali wyboru laureatów oraz wręczyli im nagrody. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu za przygotowanie smakowitych potraw oraz z niecierpliwością wyczekujemy XIII edycji konkursu.