Informacje
Urząd
Kontakt
POLSKA KLASYFIKACJA DZIAŁALNOŚCI - PODKLASY
56.1. RESTAURACJE I POZOSTAŁE PLACÓWKI GASTRONOMICZNE
56.10.
RESTAURACJE I POZOSTAŁE PLACÓWKI GASTRONOMICZNE
56.10.A
Restauracje i inne stale placówki gastronomiczne
Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane. Podklasa ta obejmuje działalność:
- restauracji,
- kawiarni,
- restauracji typu fast food,
- barów mlecznych,
- barów szybkiej obsługi,
- lodziarni,
- pizzerii,
- miejsc z żywnością na wynos,
- restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.
Podklasa ta nie obejmuje:
56.10.B
Ruchome placówki gastronomiczne
Podklasa ta obejmuje działalność:
- obwoźnych sprzedawców lodów,
- wózków z żywnością,
- przyczep gastronomicznych,
- związaną z przygotowywaniem żywności na straganach.
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z.