Informacje
Urząd
Kontakt
POLSKA KLASYFIKACJA DZIAŁALNOŚCI - PODKLASY
11.0. PRODUKCJA NAPOJÓW
11.01.
DESTYLOWANIE, REKTYFIKOWANIE I MIESZANIE ALKOHOLI
11.01.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy, gin, likiery itp.,
- produkcję destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: ?mieszane drinki? itp.,
- mieszanie alkoholi destylowanych,
- produkcję alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji niedestylowanych napojów alkoholowych, sklasyfikowanej w 11.02.Z -11.06.Z,
- produkcji syntetycznego alkoholu etylowego oraz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
- produkcji alkoholu etylowego z surowców poddanych fermentacji, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
- butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).
11.02.
PRODUKCJA WIN GRONOWYCH
11.02.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję win gronowych,
- produkcję gronowych win musujących,
- produkcję win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego,
- mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych,
- produkcję win gronowych o niskiej zawartości alkoholu lub win bezalkoholowych.
Podklasa ta nie obejmuje:
11.03.
PRODUKCJA CYDRU I POZOSTAŁYCH WIN OWOCOWYCH
11.03.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji, ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe,
- produkcję miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby winopochodne i winopodobne.
Podklasa ta nie obejmuje:
11.04.
PRODUKCJA POZOSTAŁYCH NIEDESTYLOWANYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH
11.04.Z
11.05.
PRODUKCJA PIWA
11.05.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję mocnego piwa na bazie słodu (np. ale, porter i stout),
- produkcję piwa niskoalkoholowego lub bezalkoholowego.
11.06.
PRODUKCJA SŁODU
11.06.Z
Produkcja słodu
11.07.
PRODUKCJA NAPOJÓW BEZALKOHOLOWYCH; PRODUKCJA WÓD MINERALNYCH I POZOSTAŁYCH WÓD BUTELKOWANYCH
11.07.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję naturalnych wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych,
- produkcję napojów bezalkoholowych (z wyłączeniem bezalkoholowego piwa i wina), takich jak:
- aromatyzowane i/lub słodzone wody bezalkoholowe: lemoniady, oranżady, cole, napoje owocowe, toniki itp.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
- produkcji napojów na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.51.Z,
- produkcji kawy, herbaty i maté (herbaty paragwajskiej), sklasyfikowanej w 10.83.Z,
- produkcji napojów na bazie alkoholu, sklasyfikowanej w 11.01.Z, 11.02.Z, 11.03.Z, 11.04.Z, 11.05.Z,
- produkcji bezalkoholowego wina, sklasyfikowanej w 11.02.Z,
- produkcji bezalkoholowego piwa, sklasyfikowanej w 11.05.Z,
- produkcji lodu, sklasyfikowanej w 35.30.Z,
- butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.B (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).