Informacje
Urząd
Kontakt
POLSKA KLASYFIKACJA DZIAŁALNOŚCI - PODKLASY
10.6. WYTWARZANIE PRODUKTÓW PRZEMIAŁU ZBÓŻ, SKROBI I WYROBÓW SKROBIOWYCH
10.61.
WYTWARZANIE PRODUKTÓW PRZEMIAŁU ZBÓŻ
10.61.Z
Podklasa ta obejmuje:
- przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż,
- przemiał ryżu: produkcję ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; produkcję mąki ryżowej,
- przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych,
- wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej,
- wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników.
Podklasa ta nie obejmuje:
10.62.
WYTWARZANIE SKROBI I WYROBÓW SKROBIOWYCH
10.62.Z
Podklasa ta obejmuje:
- wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp.,
- mielenie kukurydzy metodą mokrą,
- wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp.,
- wytwarzanie glutenu,
- wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi,
- wytwarzanie oleju kukurydzianego.
Podklasa ta nie obejmuje: