Informacje
Urząd
Kontakt
POLSKA KLASYFIKACJA DZIAŁALNOŚCI - PODKLASY
10.3. PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE OWOCÓW I WARZYW
10.31.
PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE ZIEMNIAKÓW
10.31.Z
Podklasa ta obejmuje:
- przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków:
- produkcję gotowych mrożonych ziemniaków,
- produkcję ziemniaków purée w proszku,
- produkcję zakąsek ziemniaczanych,
- produkcję chrupek ziemniaczanych (chipsów),
- produkcję mąki i mączki ziemniaczanej,
- przemysłowe obieranie ziemniaków.
10.32.
PRODUKCJA SOKÓW Z OWOCÓW I WARZYW
10.32.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję soków z owoców i warzyw,
- produkcję koncentratów ze świeżych owoców i warzyw.
10.39.
POZOSTAŁE PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE OWOCÓW I WARZYW
10.39.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań - mrożonych lub w puszkach,
- konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
- wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
- produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
- prażenie orzechów,
- produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
- produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak:
- sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
- obrane lub pocięte warzywa,
- tofu (ser sojowy).
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
- produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z,
- konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z,
- produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji sztucznych koncentratów spożywczych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.