Informacje
Urząd
Kontakt
POLSKA KLASYFIKACJA DZIAŁALNOŚCI - PODKLASY
10.1. PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE MIĘSA ORAZ PRODUKCJA WYROBÓW Z MIĘSA
10.11.
PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE MIĘSA, Z WYŁĄCZENIEM MIĘSA Z DROBIU
10.11.Z
Podklasa ta obejmuje:
- czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików itp.,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach,
- ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach,
- produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych,
- wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego,
- przetwarzanie odpadów zwierzęcych,
- produkcję wełny surowej poubojowej.
Podklasa ta nie obejmuje:
10.12.
PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE MIĘSA Z DROBIU
10.12.Z
Podklasa ta obejmuje:
- czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego,
- wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu,
- produkcję pierza i puchu.
Podklasa ta nie obejmuje:
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
10.13.
PRODUKCJA WYROBÓW Z MIĘSA, WŁĄCZAJĄC WYROBY Z MIĘSA DROBIOWEGO
10.13.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego,
- produkcję wyrobów z mięsa:
- kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, -andouillettes- (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).
Podklasa ta nie obejmuje: