Joanna Brodzik - spotkanie z cyklu #premieraonline
W ramach cyklu Premiera online w studiu Empiku zagości Joanna Brodzik, autorka książki "Umami. Opowieści i przepisy" (Wydawnictwo Znak Koncept). Spotkanie połączone będzie z sesją live cooking, z której internauci dowiedzą się, jak w prosty sposób przyrządzić libańską sałatkę tabbouleh. Rozmowę z autorką poprowadzi Weronika Wawrzkowicz.
"Umami. Opowieści i przepisy" to dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Joanna Brodzik zabiera czytelnika w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Opowiada, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci, kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica, a także uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii.
Autorka doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. Książka pełna jest przepisów, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole.
Interaktywne transmisje odbywają się na stronie Facebook.com/empik.com. W trakcie wydarzeń możliwe jest zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Wszystkie spotkania tłumaczone są na język migowy.
Zobacz www.facebook.com/empikcom/