Olga i Weronika Smile - spotkanie z cyklu #premieraonline z mikrokoncertem
Organizatorzy zapraszają na kolejne spotkanie z cyklu #premieraonline, tym razem gościem będzie Olga i Weronika Smile, autorki książek "Roślinna kuchnia rodzinna" oraz "Roślinny nabiał" (Wydawnictwo Zwierciadło).
Rozmowę poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET). W trakcie wydarzenia możliwe będzie zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Transmisja ze spotkania będzie dostępna na Facebook.com/empikcom. Spotkanie będzie tłumaczone na język migowy.
"Roślinna kuchnia rodzinna" to książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny. Fantastyczne dania w wersji łatwej dla młodszych i nieco trudniejsze dla dorosłych.
Co zrobić, gdy twoje dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Możesz zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić "dobrze, ale gotuj sobie sam". Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje zestaw przepisów dla rodziny. Gotujemy razem, ale osobno. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy, a mama bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania, a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni - bezcenny! Do tego urozmaicona kuchnia codzienna przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
"Roślinny nabiał" w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
Zobacz www.facebook.com/events/320010722454017/