Tydzień Kuchni Bałkańskiej w Poznaniu
Od 13 do 19 maja 2019 będzie można spróbować bałkańskiej kuchni w osiemnastu poznańskich restauracjach. Wszystkie dania powstały pod czujnym okiem bałkańskich szefów kuchni w ramach Tygodnia Kuchni Bałkańskiej. to jedna z inicjatyw promujących lipcowy Szczyt Bałkanów Zachodnich.
Tydzień Kuchni Bałkańskiej poprzedzą warsztaty dla poznańskich szefów kuchni, które poprowadzą utytułowani szefowie: Uros Urosevic z Serbii oraz Arjan Ceka z Albanii. Podczas warsztatów w The Kitchen Studio poznańscy szefowie przygotowują kilkanaście dań inspirowanych kuchnią bałkańską. Dania te trafią do menu w poznańskich restauracjach dwukrotnie: od 13 do 19 maja oraz od 1 do 7 lipca.
Warsztaty dla szefów kuchni poprowadzi dwóch utytułowanych szefów kuchni z Bałkanów. Uros Urosevic z Serbii to szef kuchni z szerokim doświadczeniem w branży hotelarskiej. Obecnie jest prezesem serbskiej kapituły w World Master Chefs Society, a także założycielem Serbskiego Master Chef Association oraz Euro-toques Serbia. To pierwszy szef kuchni z Serbii, który został przyjęty do World Master Chefs Society, a także juror i międzynarodowy sędzia kulinarny z licencją WACS (World Association of Chefs). W swej karierze trenował kilka pokoleń kucharzy, z którymi zespołowo i indywidualnie wywalczył liczne prestiżowe wyróżnienia. Ponadto jest honorowym członkiem kilku stowarzyszeń szefów kuchni w Europie oraz członkiem jury degustacyjnego w ITQI (International Taste & Quality Institute) w Brukseli.
Arjan Ceka (Aranit Brace) z Albanii jest szefem kuchni, który swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w latach 1999-2007 w Wielkiej Brytanii i Francji. Obecnie jest szefem kuchni w "Villa 77" w Tiranie, a także dyrektorem wykonawczym "Santa Quaranta Premium Resort" oraz wykładowcą i szefem kuchni Królewskiego Instytutu Gastronomii "NERANXI" w Tiranie.
Dania inspirowane kuchnią bałkańską serwowane w dniach od 13 do 19 maja dostępne będą w następujących restauracjach partnerskich:
- A nóż widelec - szef kuchni Michał Kuter
- Bo. Poznań - szef kuchni Bartek Staszak
- Cztery Pory Roku (Hotel Vivaldi) - szef kuchni Michał Pysklak
- Dąbrowskiego 42 - szef kuchni Łukasz Śliwa
- Delicja
- Figa - szef kuchni Dawid Klimaniec
- Flavoria (IBB Andersia) - szef kuchni Artur Szwacki
- Moderno - szef kuchni Maciej Piątek
- Modra Kuchnia - szef kuchni Szymon Sławiński
- MUGA - szef kuchni Artur Skotarczyk
- Nifty No. 20 - szef kuchni Sergiusz Hieronimczak
- Oskoma - szef kuchni Adam Adamczak
- Pałac Jaśminowy - szef kuchni Jakub Ignyś
- Panorama (Hotel HP Park) - szef kuchni Dominik Brodziak
- Projekt Alfa (Hotel Altus) - szef kuchni Krzysztof Borowicz
- Ratuszova - szefowie kuchni Adam Szefler & Tomek Berdziński
- The Time - szef kuchni Mikołaj Szmyt
- WineStone (Hotel Mercure) - szef kuchni Marcin Hajnce
Tydzień Kuchni Bałkańskiej jest organizowany przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną (PLOT) we współpracy z poznańskimi szefami kuchni i restauracjami. Wydarzenie towarzyszy cyklowi imprez naukowych i kulturalnych organizowanych przez Instytut Filologii Słowiańskiej UAM pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Jest ona zapowiedzią Szczytu Bałkanów Zachodnich, który będzie miał miejsce na początku lipca tego roku.
Zobacz www.poznan.travel