VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Szósta edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów - smakoszy.
Na Starym Rynku w Poznaniu ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu krajów Europy i świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne, a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.
Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków - będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów kraju.
Mnóstwo pokus czekać bęzie również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz - kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich Starego Kontynentu.
Od kilku edycji edukacja smaku najmłodszych staje się coraz ważniejszym elementem festiwalu. W sobotę i niedzielę Katia Roman Trzaska, prowadząca program Litte Chef w Kuchni+ i założycielka szkoły gotowania o tej samej nazwie poprowadzi warsztaty smaku - kulinarne zabawy edukacyjne dla dzieci w wieku 4-8 lat. Dzieci dowiedzą się o tym ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury w której wyrastają. Warsztaty odbędą się w Museum Cafe na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu.
Więcej informacji na stronie www.ofds.pl