Kuchnia Społeczna: Współczesna teoria praw zwierząt
Tematem przewodnim będzie: "Współczesna teoria praw zwierząt: Regan, Francione i inni"
I Poruszamy żołądki: Zaczynamy od jedzenia, przynosisz potrawę*/płacisz 10 zł i jesz, smakujesz, próbujesz do woli. Ilość i jakość potraw zależy od wszystkich uczestników!
II Poruszamy myśli: Z pełnymi brzuchami dotykamy tematów, które nas dotykają, pokazujemy alternatywy, drażnimy, przełamujemy tabu.
Wstęp: 10 zł lub wegańskie papu. Napoje, w tym opcje z mlekiem sojowym, do kupienia w barze. Weź ze sobą talerz i sztućce - im mniej plastiku tym lepiej!
*Uwaga! Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa (w tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy. (Inspiracji szukaj np. na stronie www.puszka.pl).
13 maja organizatorzy poruszą termin "prawa zwierząt", który coraz częściej pojawia się w przestrzeni publicznej.
- Co ten termin oznacza we współczesnej filozofii i etyce?
- Czy prawa zwierząt to po prostu prawodawstwo dotyczące zwierząt? Czy istnieje prawo moralne do godnej śmierci?
- Co właściwie postulują teoretycy praw zwierząt, czy chcą regulacji wykorzystywania zwierząt czy jego zakończenia?
- Jakie książki przeczytać, żeby dowiedzieć się więcej o tej tematyce?
Odpowiedzi na te pytania postaramy się znaleźć wspólnie podczas spotkania, ponieważ jego bardzo ważną częścią będzie też dyskusja.
Prowadzi: Dariusz Gzyra - współzałożyciel Stowarzyszenia Empatia, weganin Spotkaniu towarzyszyć będzie konkurs, a do wygrania będą książki ufundowane przez Stowarzyszenie Empatia. Uczestnicy dostaną też darmowe materiały Empatii dotyczące praw zwierząt. Poruszamy kubki smakowe i ważne tematy. Kuchnia społeczna to przestrzeń, w której jesz i rozmawiasz. Nie stronimy od ważnych i trudnych kwestii społeczno-politycznych. Nie zapominamy o tematach lżejszych, równie istotnych.
Zobacz www.glosna.pl