Powiększ tekst
foto

Fascynująca podróż po królestwie kawy

15.12.2011
18:30
Stary Browar, ul. Półwiejska 42, Poznań, Lodziarnia Ghiacci, poziom 0
Wstęp wolny
Opis

Nie ma takiego sposobu przyrządzania kawy, w którym jakość samego ziarna nie grałaby pierwszych skrzypiec. Królowa Saby delektowała się kawą dobrą z natury.Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku rozmaitościach kawowych...

  •  Jak dokonać dobrego wyboru?
  •  Jakie kryteria przyjąć?
  •  Jak przeprowadzić prosty test jakości?
  •  Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa?

Drogi Czytelniku  i Ty możesz stać się kawowym detektywem! Spróbuj samodzielnie w domu przetestować kawę ekologiczną i przemysłową. Kupując w sklepie po jednym opakowaniu każdej z nich, zwróć uwagę na to, by były one tego samego gatunku (najlepiej 100% arabica). Następnie przygotuj dwie równe filiżanki i nasyp do jednej z nich 7 gramów zmielonej kawy ekologicznej, a do drugiej tyle samo kawy przemysłowej. Zaparz obie wodą z czajnika o temperaturze około 95°C i pozostaw je na kilka godzin (nawet na całą noc). Teraz nadchodzi chwila prawdy. Spróbuj każdej z kaw (tylko nie krzyw się, że już zimna). W ten sposób można lepiej wysmakować zmiany, które zaszły w napoju po wystygnięciu i utlenieniu.

Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny Tajemnice kawy wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.

Kordian Tarasiewicz

Sara Magdalena Woźny (ur. w 1983 r. w Wągrowcu) - absolwentka filologii germańskiej UAM w Poznaniu.  Od 2003 r. zaabsorbowana światem kawy, odbywała liczne podróże na plantacje ekologiczne w Peru, a w latach 2006-2008 zdobywała doświadczenie w palarni kawy ekologicznej w Rostocku.

 W 2008 r. wydała w języku niemieckim książkę Die Geheimnisse der Kaffeekultur. Von der Wiederentdeckung des Gourmetgenusses o powrocie do tradycji i stawianiu na jakość kawy, o ratowaniu kultury spożycia kawy wbrew dzisiejszym fast foodowym trendom.

Interesuje się zależnościami między sposobem odżywiania a zdrowiem, a także podróżami oraz muzyką. Najchętniej spędza czas przy pianinie lub na długich spacerach na łonie natury. Marzy o zamknięciu się w laboratorium z ziarnem kawy i badaniem jego właściwości.

Jaką kawę pije? Oczywiście organiczną. Sama ją mieli i parzy alla brasiliana - wbrew modzie. Jak sama twierdzi: "Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z fusami!"

Zobacz www.starybrowar.pl

Drukuj tekst
Pokaż kod QR